22 Οκτωβρίου, 2018

Συνεντεύξεις

Επιστροφή
 
+ + -
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" με τίτλο: "Η όποια συμφωνία με τους δανειστές θα είναι η πρώτη επαφή με την πραγματικότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ"
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

 

 

 

   Εμβρόντητη η κοινή γνώμη της χώρας μας παρακολουθεί τις αλληλοσυγκρουόμενες κινήσεις της κυβέρνησης του κ.Τσίπρα στο θέμα της καλούμενης διαπραγμάτευσης. Την μια μέρα προβάλλουν την πολιτική λύση, την επομένη τα κλιμάκια των Βρυξελών και της Φραγκφούρτης και ενδιάμεσα  το Euroworking Group και το Eurogroup .

    Οι κυβερνητικές δηλώσεις ,οι πρωθυπουργικές δηλώσεις, οι ατομικές δηλώσεις των βουλευτών, τα κομματικά όργανα, οι οργισμένες προσεγγίσεις για ρήξη, τα  αμήχανα χαμόγελα στις διεθνείς συναντήσεις συνθέτουν ένα εκρηκτικό περιβάλλον διαπραγμάτευσης χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, χωρίς προδιαγεγραμμένο σχέδιο, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα που συνθέτουν την πραγματικότητα της χώρας μας.

       Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι η νωπή εντολή του Ελληνικού λαού και η υποχρέωση των...... θεσμών     ( της τρόικα για να καταλαβαινόμαστε) να ανταποκριθεί σ΄αυτήν την εντολή. Ξεπερνούν εύκολα στην σκέψη τους  ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν εκλεγεί από τους δικούς τους λαούς με συγκεκριμένες εντολές που να οδηγούν σε άλλο αποτέλεσμα απ΄αυτό που η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να επιβάλλει. Από την άλλη πλευρά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Ελληνικός λαός τους επέλεξε για να δώσουν λύση εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και οι δηλώσεις για ρήξεις και κούγκια δεν αντικατοπτρίζουν την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

      Τι συμβαίνει λοιπόν και η κυβέρνηση Τσίπρα  πηγαινοέρχεται από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε πιθανές υποχωρήσεις και τανάπαλιν.

    Τι συμβαίνει στο μυαλό των κυβερνώντων και πέντε περίπου μήνες αδυνατούν να υιοθετήσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις;   Πρέπει να ξεκαθαρίσουν στην σκέψη τους ότι επείγει να υπάρξει συμφωνία  το ταχύτερο, διότι η παρατεινόμενη ασάφεια καταστρέφει την οικονομία, διευρύνει το οικονομικό κενό και απαιτεί σκληρότερες απαντήσεις και μέτρα.

      Θέλω να υπενθυμίσω το «κατάπτυστο» γι΄αυτούς mail Χαρδούβελη περιείχε μέτρα λίγο πάνω λίγο κάτω από 1 δίς και έγινε επανάσταση στην προοπτική εφαρμογής του.

       Οι προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης (47 σελίδες λένε ) περιέχουν μέτρα τριπλασίου κόστους για τον Ελληνικό λαό και δεν δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις στο Ελληνικό πρόβλημα.

        Θα πρέπει να παρατηρήσω την πρωτοφανή δημοσκοπική πτώση της εμπιστοσύνης  στην κυβέρνηση σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από ποσοστά πάνω από 80% σε τοιαύτα πέριξ του 40% και την πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ από πάνω από 45% σε ποσοστά που μόλις ξεπερνούν το 30%. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο ακόμη, χωρίς να έχουν πληρώσει οι Έλληνες ούτε  ένα ευρώ για το 2015.

     Είναι φανερό ότι είναι η ώρα των αποφάσεων. Όσο αναβάλλουν τις αποφάσεις, τόσο δυσκολεύουν την πορεία της χώρας.

    Η όποια συμφωνία με τους δανειστές θα είναι η πρώτη επαφή με την σκληρή  πραγματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Επιστροφή
 
 


Γεώργιος Ορφανός