T12A0249 scaled

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Ορφανός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 11 Ιουνίου του 1953. Είναι παντρεμένος με τη Μερόπη. Έχει δύο κόρες, την Ηρώ και την Γεωργία, και ένα γιο, τον Δημήτρη.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Μιλά αγγλικά και γερμανικά.

Εξελέγη Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ. το 1996, 2000, 2004, 2007 και δύο φορές το 2012. Διετέλεσε Υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007) και Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης (2014-2015). Προέρχεται από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πριν την κοινοβουλευτική του πορεία έχει εκλεγεί τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Συκεών.

Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα (Ιούνιος 2014-Ιανουάριος 2015) πραγματοποίησε μία σειρά δράσεων που ενίσχυσαν την περιοχή.

Με βάση τον τότε τρέχοντα αναπτυξιακό νόμο, ολοκλήρωσε την έγκριση 245 επενδυτικών σχεδίων προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ καθώς και ενισχύσεις άνω των 630 εκατομμυρίων, που δημιούργησαν 5000 νέες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενέκρινε ταχύτατα την απελευθέρωση χώρων για την δημιουργία παιδικών σταθμών με χρήματα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν.

Διαβλέποντας σταθερά τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, φρόντισε να ενισχύσει προγράμματα που εστίαζαν στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, προώθησε το έργο TRIGGER από κοινού με αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία με στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε αποφοίτους, σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ενώ ήταν επικεφαλής στο διασυνοριακό πρόγραμμα Smart Specialization, που προώθησε την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και την καινοτομία. Ταυτόχρονα, είχε άμεση συμβολή στην παραχώρηση 60 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Υφυπουργός Αθλητισμού

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού 2004-2007, επιδόθηκε σε μια αποτελεσματική προσπάθεια αναβάθμισης του Ελληνικού Αθλητισμού και επανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελληνικής πολιτείας. Στο εσωτερικό του Υπουργείου έκλεισε τη μαύρη τρύπα των 250.000.000 ευρώ που παρέλαβε και συμμετείχε στην άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Διοργάνωσε μαζί με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες σημαντικούς αγώνες όπως το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου το 2006 στην Αθήνα, τον τελικό του Champions League 2007 στην Αθήνα, το Bruno Zauli του 2006 στη Θεσσαλονίκη, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυμναστικής στο Βόλο, τους Ευρωπαϊκούς αγώνες ΑΜΕΑ στην Καβάλα και τους αγώνες στίβου της Ν.Α. Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, ο ελληνικός αθλητισμός γνώρισε ορισμένες από τις ιστορικότερες διακρίσεις του.

Την κατάκτηση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (EURO 2004) στην Πορτογαλία.

 • Την κατάκτηση του EUROBASKET το 2005 στο Βελιγράδι.
 • Την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ιαπωνία το 2006.
 • Την κατάκτηση μεταλλίων και σημαντικών διακρίσεων σε σειρά αθλημάτων όπως θέσεις σε όλα τα αθλήματα όπως: στίβος, άρση βαρών, τζούντο, taekwondo, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, κολύμβηση, καταδύσεις, υδατοσφαίριση (ανδρών-γυναικών), χάντμπολ, βόλεϊ, ιστιοπλοΐα κ.α.

Επί θητείας του, καθιέρωσε πολλές χιλιάδες προγράμματα για μαζικό αθλητισμό σε συνεργασία με τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, προγράμματα ανίχνευσης ταλέντων στα σχολεία και προγράμματα άθλησης στη γειτονιά.

Σε ότι αφορά τις αθλητικές υποδομές, επί της υπουργίας του, μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν σε όλη την Ελλάδα σημαντικά έργα όπως κολυμβητήρια (κλειστά & ανοικτά), κλειστά γήπεδα προς φιλοξενία πολλών αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, βαρέα αθλήματα, γυμναστική κ.α.). Τοποθετήθηκαν κερκίδες και χλοοτάπητες σε πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου, κατασκευάστηκαν νέα γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα καθώς και μικρά γήπεδα προπονήσεων 5×5.

Παράλληλα με τις υποδομές σε εγκαταστάσεις, μελετήθηκαν και εφαρμόστηκαν σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα όπως η καθιέρωση σχολών προπονητών για όλα τα αθλήματα. Εφαρμόστηκε διαρκής έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης των σωματείων και των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών με ρύθμιση συγχρόνως των χρεών τους ώστε να γίνει δυνατή η εξόφλησή τους και να επιτευχθεί η συνολική εξυγίανση του αθλητικού χώρου. Προχώρησαν σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα αντιμετώπισης αθλητικης βίας, αθλητικής δικαιοσύνης και καταπολέμησης του ντόπινγκ με αναβάθμιση του ΕΣΚΑΝ.

Πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες

Συμμετείχε στα κοινά από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων στο ΑΠΘ. Προέρχεται από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης., Πριν την κάθοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή είχε εκλεγεί τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Συκεών. Αναλυτικότερα, έχει διατελέσει:

 • Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. 2010 έως σήμερα.
 • Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Ν.Δ. (2001- 2004)
 • Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ν.Δ. (1998-2001)
 • Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ν.Δ. εκλεγμένος στα συνέδρια του 1994, 1997, 2001, 2004 και 2007
 • Υπεύθυνος Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος γενικής θεώρησης και πολιτικής Ολυμπιακών Αγώνων (2001 – 2004).
 • Αρμόδιος Ο.Τ.Ε. και υπηρεσιών υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών Βόρειας Ελλάδας
 • Υπεύθυνος Αθλητισμού και Αθλητικών Έργων – Τομέας Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων
 • Πρόεδρος Ο.Κ.Ε. για τον Αθλητισμό, Αντιπρόεδρος Ο.Κ.Ε. για το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Μέλος Ο.Κ.Ε. Μεταφορών και Επικοινωνιών
 • Ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό συνδικαλισμό
 • Ιδρυτικό στέλεχος Γραμματείας και Νομαρχιακής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ.
 • Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Ν.Δ. Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης (1987-1991), υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Συκεών επί τρεις τετραετίες
 • Μέλος Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (1990-1996)
 • Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αδέσμευτη Ανανεωτική Κίνηση Συκεών”