politiki kariera

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Η πολιτική εμπειρία και το έργο του

Ο Γιώργος Ορφανός είναι ένα από τα πλέον έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Θεσσαλονίκης. Από το 1996 έχει εκλεγεί 6 φορές βουλευτής στην Α’ περιφέρεια της πόλης. Πέραν της παρουσίας του στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, έχει σημαντική εμπειρία σε σειρά τομέων -με παρουσία του σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές- όπως αυτοί της Τεχνολογίας, του Εμπορίου και της Ανάπτυξης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Χωροταξίας και του Περιβάλλοντος, των Μεταφορών, των Τηλεπικοινωνιών, της Οικονομίας, της Δημόσιας Ταξης καθώς και της Άμυνας και των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σταθερά δίπλα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτικά δραστήριος από τα φοιτητικά του χρόνια στο ΑΠΘ, ο Γιώργος Ορφανός προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας διατελέσει τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος Συκεών και έχοντας στηρίξει σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής σημαντικά έργα που αναβάθμισαν τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα, ως υφυπουργός Αθλητισμού, υπουργός Μακεδονίας – Θράκης αλλά και σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, συνεισέφερε στην ενίσχυση της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος σε σειρά τομέων όπως μεταξύ άλλων του αθλητισμού, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου.

Οι δράσεις του στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ενίσχυσαν την τοπική οικονομία με έργα και επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ και δημιουργία περισσότερων από 5000 θέσεων εργασίας.

Στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα (Ιούνιος 2014-Ιανουάριος 2015) ο Γιώργος Ορφανός πραγματοποίησε μία σειρά δράσεων που ενίσχυσαν την περιοχή.

Με βάση τον τότε τρέχοντα αναπτυξιακό νόμο, ολοκλήρωσε την έγκριση 245 επενδυτικών σχεδίων προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ καθώς και ενισχύσεις άνω των 630 εκατομμυρίων, που δημιούργησαν 5000 νέες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενέκρινε ταχύτατα την απελευθέρωση χώρων για την δημιουργία παιδικών σταθμών με χρήματα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν.

Διαβλέποντας σταθερά τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, φρόντισε να ενισχύσει προγράμματα που εστίαζαν στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, προώθησε το έργο TRIGGER από κοινού με αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία με στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε αποφοίτους, σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ενώ ήταν επικεφαλής στο διασυνοριακό πρόγραμμα Smart Specialization, που προώθησε την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και την καινοτομία. Ταυτόχρονα, είχε άμεση συμβολή στην παραχώρηση 60 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Το Υπουργείο συμμετείχε ως επιβλέπουσα αρχή στην προώθηση καινούργιων πρωτοβουλιών από την διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO με καινούργιους στόχους για δυναμική πρόοδο και εξωστρέφεια.

Παράλληλα, στήριξε το πρόγραμμα δημιουργίας πρωτοποριακού ηλεκτρονικού οδηγού για έξυπνα τηλέφωνα και συσκευές, με πληροφορίες τουριστικού χαρακτήρα για κινούμενους στον άξονα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ. Με προφανή στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, συμμετείχε στην 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Ρουμανίας.

Στο Υπουργείο Αθλητισμού

Ηγήθηκε του ελληνικού αθλητισμού ως αρμόδιος για τα θέματα υφυπουργός Πολιτισμού, σε μία από τις πιο λαμπρές περιόδους επιτυχιών για την Ελλάδα (2004-2007).

Ξεχωρίζουν:

  • η κατάκτηση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (EURO 2004) στην Πορτογαλία.
  • η κατάκτηση του EUROBASKET το 2005 στο Βελιγράδι.
  • η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ιαπωνία το 2006.
  • η κατάκτηση μεταλλίων και σημαντικών διακρίσεων σε πληθώρα αθλημάτων όπως θέσεις στα αθλήματα: στίβος, άρση βαρών, τζούντο, taekwondo, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, κολύμβηση, καταδύσεις, υδατοσφαίριση (ανδρών-γυναικών), χάντμπολ, βόλεϊ, ιστιοπλοΐα κ.α.

Ο ίδιος επιδόθηκε σε μία σειρά καθοριστικών και κυρίως αποτελεσματικών παρεμβάσεων σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του Ελληνικού Αθλητισμού και επανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελληνικής πολιτείας.

Έκλεισε στο υπουργείο του τη μαύρη τρύπα των 250.000.000 ευρώ που παρέλαβε.

Συμμετείχε στην άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Διοργάνωσε μαζί με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες σημαντικούς αγώνες όπως το Bruno Zauli το 2006 στη Θεσσαλονίκη, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου το 2006 στην Αθήνα, τον τελικό του Champions League 2007 στην Αθήνα, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυμναστικής στο Βόλο, τους Ευρωπαϊκούς αγώνες ΑΜΕΑ στην Καβάλα και τους αγώνες στίβου της Ν.Α. Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Σταθερή του προτεραιότητα ήταν η ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού και της παροχής κινήτρων για τα ταλέντα όλων των αθλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, καθιέρωσε10.000 προγράμματα για μαζικό αθλητισμό σε συνεργασία με τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, προώθησε προγράμματα ανίχνευσης ταλέντων στα σχολεία καθώς και προγράμματα άθλησης στη γειτονιά.

Σε ότι αφορά τις αθλητικές υποδομές, επί της υπουργίας του, μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν σε όλη την Ελλάδα σημαντικά έργα όπως κολυμβητήρια (κλειστά & ανοικτά), κλειστά γήπεδα προς φιλοξενία πολλών αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, βαρέα αθλήματα, γυμναστική κ.α.). Τοποθετήθηκαν κερκίδες και χλοοτάπητες σε πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου, κατασκευάστηκαν νέα γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα καθώς και μικρά γήπεδα προπονήσεων 5×5.

Παράλληλα με τις υποδομές σε εγκαταστάσεις, μελετήθηκαν και εφαρμόστηκαν σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα όπως η καθιέρωση σχολών προπονητών για όλα τα αθλήματα. Εφαρμόστηκε διαρκής έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης των σωματείων και των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών με ρύθμιση συγχρόνως των χρεών τους ώστε να γίνει δυνατή η εξόφλησή τους και να επιτευχθεί η συνολική εξυγίανση του αθλητικού χώρου. Προχώρησαν σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα αντιμετώπισης αθλητικης βίας, αθλητικής δικαιοσύνης και καταπολέμησης του ντόπινγκ με αναβάθμιση του ΕΣΚΑΝ.

Τέλος, με σταθερό προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και με αποδεδειγμένη κοσμοπολίτικη αντίληψη και στον αθλητισμό προχώρησε στην υπογραφή σημαντικών διεθνών συμφωνιών. Πέραν της Σύμβασης των Αθηνών για τη συνεργασία στον Παγκόσμιο Αθλητισμό της 4ης MINEPS της UNESCO, υπέγραψε συμβάσεις για προγράμματα ανταλλαγής αθλητών και αθλητικών εκδηλώσεων με την Κύπρο, την Κίνα, την Ουγγαρία, την Ισπανία κ.α